6 ползи певците да свирят на музикален инструмент

12.07.2021
Posted in Блог

1. Свиренето на инструмент развива слуха

Тъй като нашият глас е вибриращ инструмент, при по-начинаещи певци лесно може да се изгуби контрол над тона и пеенето да стане фалшиво. Свиренето на инструмент прави слуха по-чувствителен към височината на всеки тон. Така ухото започва да улавя фините вибрации и в резултат на това да възпроизвежда съвсем точно тоновете.

2. Свиренето на инструмент развива чувството за ритъм

Освен ударните инструменти свиренето на пиано, китара, бас китара, също помагат за развиването на вътрешното чувство за ритъм. Това е особено важно за музиканти и певци. Способността да се предава точната пулсация на музикалното произведение е ключово за добрия певец.

Когато се развие силно чувство за ритъм певецът започва да изгражда по-раздвижени вокални линии, да създава силно музикално настроение и въздействащо напрежение.

Съвременните стилове като поп, соул, r&b, фънк и др. изискват изключително добро чувство за ритъм от певеца.

3. Свиренето на хармоничен инструмент, като пиано, китара, арфа или цигулка развива хармоничния слух.

Развивайки хармоничния си слух, ще можете да чувате, и разпознавате гласовете от три или повече тона изсвирени едновременно. Ще можете ясно да чувате хармонията и отделните гласове. Това ще ви позволи и да строите гласове, да пеете вокали и да променяте мелодичната линия по хармонията, без да се губите.

Поли Иванова – Shallow

4. Свиренето на инструмент развива музикалността на певеца

Когато певците се научат да свирят на инструмент, тяхната музикалност се подобрява значително. Ще имате много повече творчески идеи, ще проявявате повече изобретателност при интерпретация и импровизация. Музикалното общуване, с колегите музиканти, ще се подбори значително, както на сцена, така и в студио.

5. Свиренето на инструмент ви помага да композирате

Писането на музика не е лесно умение. Ако използвате само гласа си, ще можете да създадете мелодична линия, но ще е трудно да си представите акомпанимента, акордите и музиката към вокалната мелодия, която сте написали. За да можете ясно да предадете своите идеи на музикантите, които ще оформят аранжимента, тоест да покажете точната си идея, трябва да имате поне елементарно умение да свирите на инструмент и да разбирате малко от хармония. Освен това свирейки на инструмент с хармонична основа, ще извади нови, неочаквани идеи, у вас.

6. Не на последно място е предимството, че можете да си акомпанирате, докато пеете.

Това ще ви позволи да направите всяка песен, своя, различна, като променяте темпото, тоналността, пулсацията и дори стила на песента.

Можете да гледате епизод 27 на рубриката “На живо с Искра”, където Поли и Искра говорят подробно за ползите от свирене на музикален инструмент като последвате линкът ТУК.

Автор:
Искра Милкова Ангелова