Музикални занимания в домашни условия

01.04.2020
Posted in Блог

Музикални занимания в домашни условия

Автор: Ивона Ивайлова, вокален педагог в Highlight Singing Academy.

Във време на социална изолация нека погледнем и от хубавата страна на нещата. Музиката. Затворени вкъщи, имаме възможност да пеем повече и да правим различни музикални занимания, повече от всякога.

Ето затова подготвих този материал, с който ви давам няколко идеи, които да пробвате вкъщи.

1. Слушайте много музика и то в най-различни стилове

Не е нужно да се ограничавате само до познатите ви стилове, съществуват още много такива, които сега е момента да опознаете. Сигурни съм, че ще ви е интересно и полезно. Ето няколко примера за различни стилове музика: Soul, Neo Soul, Funk, Blues, Jazz, Bossa nova, New wave, Ambient music, Bebop, Musical, Pop, Rock, Pop-Rock, Alternative Rock, Hard Rock, Melody Rock, Punk, Hip-hop, R&B, Indie, Country, Folk, K-pop .

2. Гледайте концерти на поразия

Сега ви се е паднало! Бих ви препоръчала да изгледате концерти на Beyonce, Адам Lambert, Queen, Celine Dion, Michael Jackson, Stevie Wander, Ed Sheeran и всички съвременни артисти. Освен, че ще си направите двучасов кеф и ще чуете майстори на вокалната техника, то и ще можете да научите доста за това какво представлява добрият пърформанс. От изключително голямо значение е и присъствието на един изпълнител на сцената, а по-горе изброените имена са се доказали във времето, че освен с гласа си, владеят публиката, и с жестовете, и с движенията си. Пускайте следващият концерт и наблюдавайте внимателно, може да си „откраднете“ много неща.

3. Гледайте музикални филми

В последните години излязоха страхотни екранизации, които разказват за живота и развитието на големи певци като Freddie Mercury, Elton John, Lady Gaga и др. Сигурна съм, че ще ви бъде интересно да проследите творческият път на тези уникални личности и премеждията, през които са преминали, за да постигнат световен успех. Горещо Ви препоръчвам и филмаCadillac Records” в който Beyonce влиза в ролята на великата Etta James. Също не пропускайте Dreamgirls, мюзикълът Moulin Rouge и Burlesque.

4. Посветете ден за опознаването на някой изпълнител

Отделете един ден, за да слушате и четете за някой изпълнител, който харесвате, а защо не и на някой, за когото не сте чували толкова много. Ще ви бъде полезно да научите, както как е стигнал до успеха, така и да опознаете неговата дискография. Знае ли човек, може да откриете своя нов идол.

5. Направете си музикална разходка в миналото

Защо да не се върнете назад, назад, да кажем през 50-60-70-80те години на миналия век, за да чуете каква музика е била популярна по времето на вашите родители, баби и дядовци и кои са били най-големите хитове тогава. Бас ловя, че ще ви е интересно да научите нещо повече за Louis Armstrong, Ella Fitzgerald , Billie Holiday , Ben E. King , Luther Vandross, Diana Ross и още много други. А ако има и по-големи ентусиасти сред Вас, Ви предизвиквам да върнете музикалната машина на времето още по-назад, в 20те например? Еха, това са си точно 100 години!

6. Свирете

Ако имате някакъв музикален инструмент, било то пиано, китара, барабани или укулеле, сега е момента да го хванете и да започнете да се учите и упражнявате. В днешно време има много източници и онлайн уроци, за да нямате оправдание. А за да бъде един певец завършен артист и музикант се изисква не само добра вокална техника, но и музикалност, която се изгражда с владеене на добро ниво на поне един музикален инструмент, така че залавяйте се бързо за работа и не щадете съседите.

7. Прочетете малко музикална теория

Както вече споменах, за един певец е много важно да може да свири на музикален инструмент. За да се случи това обаче, паралелно с практическата част е добре да минете и през теоретичната част. Тя ще ви даде основата, за да ви бъде по-лесно в самата практика. Ето някои от нещата, които е препоръчително да знаете, и които ще Ви служат за основа: нотна грамотност, нотни трайности, интервали, ритъм, ладове, тоналности, акорди, скали. Особено важно е да бъдете музикално грамотни, да знаете песните, които изпълнявате, в коя тоналност, в какво темпо са, върху каква хармония и т.н.

8. Правете си записи

Записвайте се редовно. А още по-хубаво, записвайте си видеоклипчета и ги изпращайте на вокалния си педагог. Така хем ще чуете как звучите и напредвате, но и ще анализирате и обсъдите с какво още може да надградите.

9. Опитайте се да пишете музика, текстове

Знам, звучи доста трудно, но да седнете и да изразите емоциите си на белият лист може да е първата Ви стъпка към създаването на някой хит. Времето е пред нас, така че отдайте се смело на творческия процес.

10. Импровизирайте

Сега е момента да се освободите от притеснението си и да пробвате, експериментирате, и импровизирате. Да, хубаво е в началото да се придържаме към оригинала на песента докато я научим, но веднъж вече знаете ли я, опитайте да добавите нещо и от себе си.

Успех!