Марияна Ставрева е родена през 1960 година и целият й живот е свързан с музиката.

Вокален педагог с много натрупан опит и успехи. Професионалния си път започва като солист на Оркестъра на Дома на Народната Армия в родния си град Шумен, където над 20 години има възможност да работи с едни от най добрите диригенти и композитори по това време, да участва в множество конкурси, концерти и мащабни мероприятия. След демократичните промени в страната, Марияна напуска ДНА и създава, съвместно с Огнян Ставрев, звукозаписно студио „Екшън“ в което записват и подготвят участници за телевизионните конкурси за деца – „Звездици“, „Към Звездите“ и “Карамел“ към, съществуващата тогава, Национална ТОП – Телевизия.

Автори и продуцент на предаванията са Марияна и Огнян, които се радват на изключителен успех, в продължение на няколко години.

През 1998 година Марияна създава своя собствена школа в гр. Шумен „Стани звезда“ , в която работи по подготовката на млади вокални изпълнители. Успехите на възпитаниците на школата й донасят неизброими престижни награди, от международни и национални конкурси над 10 от които Гранд При и безброй 1-ви, 2-ри и 3-ти места.

Изключително успешен става, сформираният от нея, квартет „ Прима Виста, който многократно е канен да пее и записва с Биг Бенда на Българско Национално Радио, което става и продуцент на три песни написани за тях. С едната от тях, по музика на Валентин Пензов, стигат до полуфинала на кастинга за песен за „Евровизия“ през 2008 година.

Успешно се представят и нейни ученици и в телевизионните формати като “Х фактор” (Антоана Димитрова – група АVA) “Гласът на България” (Славея Иванова , Дамян Димитров и Tюркян Сали полуфиналист)

Много от учениците на Марияна са действащи артист-изпълнители, у нас и в чужбина. Много възпитаници продължават професионалният си път като завършват Национална Музикалната Академия Панчо Владигеров”, а някои от тях дори работят като вокални педагози (Роберта Димитрова,Тюркян Сали, Красимира Петрова и дъщерите й Йоанна Ставрева и Искра Милкова)

През 2005 година реализира своя идея като създава Конкурс за Млади вокални изпълнители „Съзвездие“ в гр. Шумен, който се провежда и до днес.

През септември 2018 тя взема важното решение да напусне Шумен за да стане част от живота на своите деца, които живеят и работят в София, като се присъединява към Highlight Singing Academy, за да продължи да осъществява своите идеи и споделя натрупания дългогодишен опит.