Николета Николова e от младите артист – изпълнители на български народни песни, представител на Северняшката фолклорна област.

Тя е носител на собствен почерк свързан с песните от родния ѝ край –  тетевенския. По пътя на музиката и народната песен тръгва девет годишна, с изучаването на тамбура и народно пеене в ОУ „Г. Бенковски“ – с. Черни Вит.

Завършва СМУ „Панайот Пипков“ със специалност народно пеене и тамбура. Завършва бакалавърска степен – специалност инструментално изкуство в АМТИИ „Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив  като по време на следването си в Академията е приета и в редиците на професионален женски народен хор „Космически гласове“ /понастоящем хор“Ваня Монева“/.

Следва две магистърски степени в СУ „Климент Охридски“ със специалност музикална педагогика и начална и предучилищна педагогика.

По пътя на песента развива и свой собствен стил на изпълнения. Извън хоровата си ангажираност успява да реализира свои проекти:

 – заедно с Dj Tisho и проект „Бисквитките“ издават няколко сингъла.

  – участват във няколко френски и немски класации като изпълненията им са на челните първи три места

 – заедно с Иван Динев – Устата изпяват песента „Пустоно лудо“ във видеото, на която участва Георги Калоянчев.

Песента  отвежда Николета Николова до Чехия, Италия, Индия, Китай, Англия, Германия, Полша, Япония и. т. н

Заедно с хор „Космически гласове“ по настоящем хор „Ваня Монева“ изпяват японския химн на Олимпийските игри през 2016, участват в саундтрака на Star Wars „Solo“, осъществяват проект изцяло композиран от Милчо Левиев „Между два свята“ и реализиран с Бенда на БНР.

Като част от състава участва в различни етно и джаз проекти, музиката към поредица филми на HBO. 

Познанията и свързани с фолклорните и песенните ни традиции я отвеждат през 2018-та в Европарламента в Страсбург, където отново представя българската народната песен.

Личносттното и професионално си развитие продължава и понастоящем с последните няколко проекта – песента „Усещане за миг“ – осъществено напълно акустично без никаква обработка на атмосферния звук на глас Н. Н, инструмент Bunyverse от Пещерата „Проходна“.

Вплитането на фолклор с българската незаменима природа може да се види и в последната песен на Николета Николова и Bunyverse – „Мерак“

Многоликият и талант  и знанията и на базата на фолклора ѝ дават възможност да се разгърне в дизайнерския привкус на последните си проекти, като измисля дизайна на облеклото си сама. 

Николета Николова има богат изграден опит като артист-изпълнител и желанието ѝ е да го предаде с отношение, професионализъм песенно, на хората оценяващи и жадни за истинско, българско докосване!

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ:

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

ИЗПЪЛНЕНИЯ: