Велин Марков е роден в град София. Израснал е в музикално семейство, като от 6 годишна възраст започва уроци по пиано, солфеж и да посещава детски хор.

На 9 продължава обучението си по пиано в НМУ Любомир Пипков. След завършване на средното си образование, звестно време учи в чужбина, но музиката и корените му, го теглят обратно в България. Вече на 23г той се връща и започва да посещава вокални уроци в Highlight Singing Studio при Искра Милкова.

Става част от Международен вокален лагер European Vocal Camp в Полша, където продължава усилено работи върху вокалното си развитие и техника по план на Института по вокално развитие IVA (Institute of Vocal Advancement). През 2016 година става асистент на Искра в Highlights Singing Academy, и от 2017 г. Официално е част от екипа педагози.

Сертифицира по нова техника на MVT (Modern Vocal Technique) и успешно взима Level 1 сертификат. През 2018 взима участие във вокална конференция World’s Voice Teachers Expo. Година по-късно вече е официално част и от екипа и на European Vocal Camp. Успоредно с преподаването, Велин е и активен артист, певец, вокалист на група и актьор.