Как да учим нова песен?

29.04.2020
Posted in Блог

КАК ДА УЧИМ НОВА ПЕСЕН?

Автор: Искра Милкова

Като артисти, голяма част от нашата работа включва постоянно разширяване на репертоара ни, което развива както нашите музикални, така и нашите личностни качества. Научаването на нова песен обаче крие някои препятствия. Затова днес споделям с всички Вас моите съвети за това как да учим нова песен по най – ефективния и приятен начин.

1. Отделете време, за да слушате песента съсредоточено, като фокусирате вниманието си върху мелодията и ритъма.

2. След това вникнете в текста и усетете смисълът и посланието му.
Опитайте се да отговорите на въпроса “Кое ви кара да се вълнувате от тази песен и как припознавате историята?”.

3. След като вече знаете мелодията, ритъмът и посланието на песента, е време да се фокусирате върху спецификата и детайлите й.

4. Представете си усещането от изпълнението.

“Ключът към ефективните резултати е да гледате и да слушате толкова задълбочено, че да сте в състояние да си представите усещането от пеенето и изпълнението” ( др. СУЗУКИ).

5. Използвайте методът “Парче по парче”.
Не пейте песента просто от начало докрай. Изработвайте отделните дялове или пасажи, при които усещате предизвикателство. Така засилвате и укрепвате паметта и по-бързо научавате определената част. Това значително подобрява скоростта, с която възпроизвеждате наученото. Или казано с други думи – автоматизира се.

6. Не се страхувайте да грешите.
Грешките са пътните знаци, които трябва да използваме по пътя, който вървим, за да може да ставаме по-добри.
Мозъкът формира новите връзки именно в процеса опит – провал, отново опит – провал, така че не се страхувайте от това да грешите.

7. Консултирайте се с вокалния си педагог, когато избирате нови песни.
В новите песни, които учите, трябва да намирате предизвикателство, да има какво да научите, но и да са подходящи за вашия глас и ниво. Ако трудността на песента многократно надвишава възможностите ви, това може да ви де-мотивира, или да създаде лоши вокални навици. Затова, консултирайте се с вашите педагози.

8. Започвайте репетициите си с разпяване.
За да поддържате добра форма на гласа и да не създавате грешни навици, винаги трябва да правите поне леко загряване на инструмента си.

9. Записвайте се
Вътрешното ни ухо дава различна информация от информацията, която достига до слушателя. Затова, за да имате реална представа какъв звук излиза от устата ви, периодично правете записи и сверявайте резултата с очакванията ви.