КОЛКО Е ВАЖНА СТОЙКАТА НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА ПЕЕНЕ?

22.11.2020
Posted in Блог

КОЛКО Е ВАЖНА СТОЙКАТА НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА ПЕЕНЕ

Автор: Ивона Ивайлова.

Здравейте, скъпи читатели! Как мислите, защо според вас е важно да сме изправени, а не прегърбени докато пеем ? А възможно ли е неправилната стойка на тялото да ни попречи да развием пълния си вокален потенциал ? В тази статия ще ви посоча няколко причини за това колко голяма роля играе правилната стойка по време на пеене, а и по принцип!

ПРИЧИНА №1

Тялото ни оказва огромно въздействие върху вокалните ни възможности. Когато мускулите, отговарящи за говоренето и пеенето са под напрежение поради лошата стойка (най-често позицията на тялото, в която главата е издадена напред), те се стягат и това рефлектира върху правилното звукоизвличане и качество на тона. В повечето случаи това може да доведе до неприятна болка и схващане в областта на врата и челюстта.

ПРИЧИНА №2

Както знаем, въздухът е най-основната и съществена материя за певците! Певческият дъх се състои в това да изпълним с въздух най-долната част на белите дробове, за да може когато издишваме да активираме коремните, страничните и над кръста мускули, както и диафрагмата. Това със сигурност трудно би се случило когато сме превити в областта на корема и слънчевия сплит, тъй като тази позиция на тялото води до изкривяване на гръбначния стълб, повърхностно дишане и ограничава притока на кислород, което пък от своя страна причинява сънливост и липса на тонус – състояние жизненоважно за всеки артист и певец!

ПРИЧИНА №3

Да сте видяли Бионсе прегърбена на сцената ?

Истината е, че естетически не изглежда никак добре! Сцената е място, което изисква изключително добре поддържана визия и присъствие. Езикът на тялото при прегърбените хора говори за ниско самочувствие, несигурност и липса на авторитет – качества, които един изпълнител не може да си позволи да покаже на сцена!

Добрата новина е, че можете да се научите да се самокоригирате преди неправилната ви стойка да доведе до по-сериозни последствия! Затова ето няколко съвета от мен как да подобрите позицията на тялото си докато пеете.

Първото упражнение с което можете да започнете е ходене срещу и пред огледало, за да контролирате обективно стойката. Изпълнявайте в рамките на 3-4 минути, докато подготвяте поредното си парче и пърформънса за вашия лайв.

Второ упражнение: Застанете с добре опрян гръб към стената, за да може да се формира навик за изправен стоеж. Вдишайте дълбоко, като се стремите да напълните хубаво най-долната част на белите дробове, след което при издишване приклекнете, а при връщане в първоначалната позиция – вдишайте. Правят се 7-8 повторения в бавно темпо. Веднъж щом свикнете да стоите добре изправени и усвоите пъргавия певчески дъх, опитайте да правите клековете докато работите върху песента си. По този начин освен стойката, ще имате възможност да натренирате и коремните мускули и диафрагмата, което ще ви помогне в случай че ви се наложи да танцувате докато пеете.

Повишеният самоконтрол и осъзнатост на движенията и позицията могат да направят чудеса за стойката ви. Следете за правилното положение на тялото, независимо дали стоите на едно място, вървите или сте на сцената!