Невероятните ползи от пеенето

28.09.2019
Posted in Блог

Пеенето е неразделна част от живота на хората още от далечното минало. Като част от работата, от службата в църквата, от игрите и забавленията, като приспивна песен, под душа или професионално, то е част от ежедневието на хората и до днес.

Но освен удоволствието, което ни носи, пеенето води до огромни неврологични, емоционални и когнитивни ползи. Ето кои са те:

1. Пеещите хора са по-щастливи

Докато пеем, в тялото се отделят хормони, които ни карат да се чувстваме добре.

Тези хормони се наричат Ендорфин и Окситоцин или още Хормони на щастието. Ендорфинът е свързан с чувството на удоволствие, а Окситоцинът е хормонът който се смята, че увеличава чувството на доверие и намалява тревожността и стреса. Следователно, хората, които пеят редовно са по-удовлетворени, по-ведри и по-щастливи!

2. Пеещите хора са по – здрави

В резултат от дълбокото и активно дишане, което се изисква, докато пеем, кислородът, който се доставя до тялото, се увеличава. Това води до пречистване на тялото, освобождаване от токсините ( тъй като се стимулира лимфната система) и намаляване на стреса.

Подобрява се кръвоносната циркулация и притока на кислород до всички органи. Дишането е “отговорно” за 70% от прочистването на тялото от токсини, а това от своя страна повишава имунитета и помага в борбата със заболявания.

Други положителни аспекти на пеенето върху здравето ни е, че действа успокояващо и понижава кръвното налягане, стимулира работата на щитовидната жлеза, която помага да се балансира обмяната на веществата, облекчава състояния на астма и бронхит и подобрява съня.

3. Подобрява психическото здраве

Пеенето е естествен изпарител на стреса!

Изследвания са установили, че хората, които пеят редовно са с по-високи нива на емоционална стабилност, както и че певците са с по – малка склонност да се депресират и да изпитват страх, имат по-ниски нива на кортизол, което означава по-ниско напрежение и по-добро настроение.

4. Подобрява функцията на мозъка

Пеенето е една от дейностите, при които и двете полукълба на мозъка се активират!

Много негови центрове се стимулират едновременно, докато пеем и това изостря познавателните способности.

Докато тренират гласовете си, певците също тренират ума си, за да се концентрират върху задачата си и да не се разсейват. Това подобрява умението им да задържат фокуса си дълго време.

Подобрява се паметта, чрез учене на текстове и мелодии, насърчава креативността и обогатява въображението.

5. Подобрява общуването

Редовното пеене подобрява говорния глас, артикулацията, височината и увереността на тона. Неврологично, тези които пеят редовно се справят с напрежението при говорене пред хора и на сцена, значително по-добре от онези, които не пеят редовно.

В допълнение бих добавила и факта, че се повишава самочувствието и увереността на хората, които пеят и излизат на сцената!

Автор: Искра Милкова